Alles wat je moet weten over glasbreukdetectoren
Bij inbraakbeveiliging denk je waarschijnlijk aan camerabewaking, alarmsystemen en goed hang- en sluitwerk. Maar heb je ooit ontdekt van glasbreukdetectoren? Dit zijn apparaten die kunnen bepalen wanneer er een glas kapot gaat in een pand. In deze tekst lees je alles wat je moet weten over glasbreukdetectoren, hoe ze werken, waarvoor ze worden gebruikt en wat de voordelen zijn.
Wat zijn glasbreukdetectoren?
Glasbreukdetectoren zijn apparaten die het breken van glas kunnen veroorzaken. Dit gebeurt via akoestische signalen, die ontstaan wanneer de golven van het geluid dat veroorzaakt door het breken van glas worden opgevangen. Deze signalen worden dan door de detector geactiveerd in een alarm. Het belangrijkste voordeel van glasbreukdetectoren is dat ze de mogelijkheid bieden om in een vroeg stadium een inbraakpoging te bereiken.
Hoe werken glasbreukdetectoren?
Glasbreukdetectoren werken via akoestische detectie van geluid. Dit betekent dat ze het geluid opvangen dat veroorzaakt door het breken van glas. Het alarm van de sensor wordt dan geactiveerd, waardoor het mogelijk wordt om snel te reageren en de inbraak te voorkomen.
Glasbreukdetectoren zijn daarom bij uitstek geschikt voor panden die extra beveiligd moeten worden tegen inbrekers, zoals winkels en bedrijfspanden. Ze zijn echter ook geschikt voor particuliere woningen.
Soorten glasbreukdetectoren
Er zijn verschillende soorten glasbreukdetectoren beschikbaar. De keuze voor het juiste type hangt af van het type pand en het doel van de detector.
Passieve glasbreukdetector
Een passieve glasbreukdetector reageert alleen op de hoge tonen die ontstaan bij het breken van glas. Het voordeel van deze detector is dat hij een minder ingrijpende gebeurtenis is voor achtergrondgeluiden en een minder snel alarm geeft. Het nadeel is dat de detector minder raakt dan zijn actieve tegenhanger.
Actieve glasbreukdetector
Een actieve glasbreukdetector is gevoeliger dan een passieve detector en kan ook reageren op kleinere geluiden, zoals het tikken op het glas. Hierdoor kan hij wel vaker vals alarm geven. Deze detector is geschikt voor panden waar veel geluid is, zoals op drukke straten en bij industrieën.
Hybride glasbreukdetector
Een hybride glasbreukdetector heeft de voordelen van een passieve en actieve glasbreukdetector. Door de combinatie van de twee detectiemethoden is de detector minder nauwkeurig voor vals alarm en kan hij toch bijna alle breuken met zich meebrengen.
Waar worden glasbreukdetectoren geplaatst?
Glasbreukdetectoren worden meestal geplaatst op plekken waar inbrekers vaak proberen binnen te komen, zoals bij ramen en deuren. Ze zijn met name geschikt voor panden die niet volledig afgesloten kunnen worden van de buitenwereld, zoals winkels en bedrijfspanden. Bij particuliere woningen is een glasbreukdetector minder noodzakelijk, omdat de beveiliging tegen inbrekers vaak al goed genoeg is.
Voordelen van glasbreukdetectoren
Glasbreukdetectoren bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere inbraakpreventie-apparatuur. De belangrijkste voordelen zijn:
Vroegtijdige detectie
Door de automatische detectie van een inbraakpoging kan er snel worden gereageerd en kan de inbraak worden voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij panden die niet volledig afgesloten kunnen worden van de buitenwereld.
Akoestische detectie
Glasbreukdetectoren werken via akoestische detectie, wat betekent dat ze het geluid opvangen dat wordt veroorzaakt door het breken van glas. Hierdoor zijn ze minder beschadigd voor stoorzender-signalen, zoals van mobiele telefoons, en bijvoorbeeld infrarood-detectoren.
Integratie met andere beveiligingssystemen
Glasbreukdetectoren kunnen eenvoudig worden gebruikt met andere beveiligingssystemen, zoals camerabewaking en alarmsystemen. Hierdoor ontstaat er een totaaloplossing voor inbraakpreventie.
Weinig onderhoud
Glasbreukdetectoren verricht weinig onderhoud en hoeven niet vaak vervangen te worden. Dit maakt ze een kosteneffectieve oplossing voor inbraakpreventie.
Conclusie
Glasbreukdetectoren zijn een betrouwbare en kosteneffectieve manier om de inbraakbeveiliging van panden te verbeteren. Ze werken via akoestische detectie van geluid en zijn beschikbaar in verschillende soorten, afhankelijk van het type pand en het doel van de detector. Glasbreukdetectoren bieden detectie van inbraakpogingen, zijn gemakkelijk te volgen in andere systemen en weinig onderhoud.
Ook interessant
Inbraakbeveiliging
InbraakbeveiligingSteeds meer mensen maken zich zorgen over de veiligheid van hun woning. Inbraken zijn in Nederland de afgelopen jaren enorm verloren ...
Lees verderAlarmbeveiligingsysteem
Alarmbeveiligingssysteem: Een Veilige Keuze Voor Jouw WoningBen je op zoek naar manieren om jouw woning te beveiligen? Een alarmbeveiligingssysteem k ...
Lees verderAlarmdetectiesysteem
De voordelen van een alarmdetectiesysteem voor inbraakbeveiligingWanneer het gaat om het beschermen van je huis of bedrijf tegen inbraak, is een alar ...
Lees verder